Evcil dostlarımızı daha iyi anlayabilmek için ve onlarla kendi dilimizde iletişim kurmamıza aracılık eden PATİBUTON sayesinde yepyeni bir deneyim yaşıyoruz. Sizler de patili dostlarınızla bu keyifli deneyimi yaşamak için nereden başlayacağınızı düşünüyorsanız, sizler için bazı tavsiyelerimiz olacak ...
1. PATİLİ DOSTUMUZ GÜNDELİK HAYATTA BİZİMLE İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR MU ?
Öncelikle patili dostunuz günlük rutinleriniz içerisinde sizinle iletişim kurmaya çalışıyor mu bunu anlamalıyız. Eğer tüylü dostunuz genellikle size bakarak kendi dilinde size sesleniyorsa, patileriyle size temas ederek ya da hareket ettirerek sizden bir şeyler istiyorsa sizden talepleri var demektir. Bu güzel haber...
2. YAVRU VE YETİŞKİN PATİLİ DOSTLARIMIZIN PATİBUTON ÖĞRENİM SÜRECİ
Yetişkin ve 0-1 yaş olarak değerlendirebileceğimiz yavru dostlarımızın patibuton öğrenme sürecinde bazı farklılıklar olabiliyor. Bu farklılıkları anlatmak isteriz..
2.1 YAVRU EVCİL DOSTLARIMIZ VE PATİBUTON
Yavru kediler ve köpekler, hem dünyaya yeni alışma dönemi hem de bizler gibi farklı bir tür ile yaşama alışma sürecinde olduklarından sözcüklerimizi anlamayabilirler.
Fakat bu bizimle iletişim kurmalarına bir engel değildir. Yemek yeme, oyun oynama, sevme etkinliklerini sürdürüyor olacaklarından patibutonu hayatınıza eklemek mümkün olacaktır.
Yavru iken patibuton ile tanışan evcil dostlarımız, hem ürünün varlığına erkenden alışmış olacaklar hem de bizler bu yöntemle iletişim kuracağımızı bildiğimiz için doğru sözcükleri seçerek onlarla iletişimi kurgulamış olacağız. Örneğin, dostumuz daha yavruyken bir etkinlik için aynı sözcükleri kullanmayı tercih edeceğiz. Bu sayede büyürken kendisinin patibutonla kullandığı sözcüğün veya bizden duyduğu sözcüğün tam olarak hangi anlama geldiğini ayırt etmesine faydalı olacak.
Yavrular oyun oynamayı çok sevdiğinden, patibutona bastığında çıkan ses ve arkasından bir talebinin karşılanması onlara eğlenceli gelebilir. Patibutona oyunla karışık ardarda basma eğiliminde olabilirler.Bunun çözümü çok kolay, böyle bir durumda patibutonu etkinliği yapmadan önce yerde konumlandırıp, talebi karşıladıktan sonra ulaşamayacağı bir yere koymak. Bunu 3-4 gün bu şekilde uyguladığınızda yavru evcil dostunuzun sadece talep etmek için kullanacağını görebilirsiniz.
2.2 YETİŞKİN EVCİL DOSTLARIMIZ VE PATİBUTON
Yetişkin evcil dostlarımız bizimle geçirdikleri süre boyunca birçok kelimeyi öğrenmiş olacaklardır. Bu güzel bir avantaj. Patibutonu öğretirken seçtiğimiz kelimelerin önemini vurgulamak isteriz.
Burada bizim rol aldığımız nokta bizim komutlarımızı uygulamaları değil, onların bizden isteklerini anlamaya yardımcı olmak. Bu sebeple başta kaydettiğimiz sözcükler "otur, gel, kalk veya dostunuzun ismi" olmamalı. Oyun oynamak, beslenme, parka gitmek, sevgi temalı sözcükleri, yani onların bizden talep edecekleri etkinlikleri öğretmeliyiz.
Böylece patibutonu bir talep aracı olarak anlamalarını sağlamış oluruz. Temel ihtiyaçları için patibutonları kullanmaya başlayan evcil dostunuz için bir sonraki aşama, dostunuzun isteğini karşılayıp karşılayamayacağınızı bilmesi. Bunun için "şimdi, sonra, hadi, bitti" kelimelerini öğrenmelerini sağlamak.
Daha sonra dostunuzun iletişim kurduğu ev sakinleri, oyun arkadaşlarının isimleri şeklinde ilerlemeliyiz.
3. PATİBUTON ÖĞRENME SÜRECİ ÖRNEĞİ
Patibutonlar, ilk bakışta oyuncağa benzese de peluş yüzeyi veya sarkıtları olmadığı için dostlarımız bunu hemen anlayacaklar.
Başlangıç kelimemiz yemek ile ilişkili olursa öğrenmeleri daha kolay olacaktır. Yemek ile ilişkilendirdiğiniz patibutonunuzu mama kabının yanında veya yemek yediği yerde konumlandırmalısınız.
Yemek vakti geldiğinde, mamayı vermeden önce ve mamasını yerken butona kendimiz sık sık basalım ki aktivite ile sözcüğü akıllarında eşleştirebilsinler.
Kaydettiğimiz kelimemizi kendimiz sesli tekrar edelim. Örneğin, kelimesi "ACIKTIMM" ise "acıktım" kelimesini geçirdiğimiz cümleler kuralım.
Sesimizi tonlamalı kaydedelim. Bu, aynı heceli kelimeleri ayırt etmelerine yardımcı olacaktır.
Eğer dostunuz pati vermeyi veya "çak" yapmayı biliyorsa, patibutonu avcunuza alarak kelimenizi sesli tekrar ederek, dostunuz butona dokunduğunda veya patisini yakının koyduğunda ödüllendirebilirsiniz. Ne kadar hızlı öğrendiklerine inanamayacaksınız :)